Laatst deed ik mannenwerk met een aantal mannen in boosheid en verdriet, waarvan een aantal vrouwen getuige waren. Zoiets raakte de mannen onderling maar het raakte ook de aanwezige vrouwen. Zij vonden de mannen ineens een stuk aantrekkelijker. In dit blog licht ik dit verder toe en leg ik uit wat kan maken dat je als man jouw kwetsbaarheid verwelkomt.
Kwetsbaarheid is zeer onderschat
Kwetsbaar kunnen zijn is eerder een kracht dan een zwakte. Kwetsbaar zijn betekent vrijuit je gedachten, gevoelens, verlangens en meningen uiten, ongeacht wat anderen van je denken. Kwetsbaarheid betekent dus jezelf onthullen. Dit vermogen om niet te geven om de meningen of oordelen van mensen over jou is niet alleen erg aantrekkelijk, maar kan ook de basis vormen voor diepe, betekenisvolle relaties.
Kwetsbaarheid wordt meestal geassocieerd met zwakte. Een goed voorbeeld hiervan is hoe mannen wordt verteld hun emoties te onderdrukken door niet te huilen, hun zwakheden te verbergen en zichzelf te laten zien als krachtige mannelijke wezens, zelfs als ze dat (op dat moment eigenlijk) niet zijn. Kwetsbaarheid wordt ook onderschat omdat de meeste mannen niet beseffen hoe aantrekkelijk een man wordt als hij gewoon meer open en rauw kan zijn.
Waarom kwetsbaarheid?
Iemand die zichzelf kwetsbaar kan maken en zijn zwakheden blootlegt zonder rekening te houden met wat anderen zullen denken, zegt tegen de wereld: “Het heeft geen invloed wat je van me denkt; dit is wie ik ben, en ik weiger iemand anders te zijn.” Als je ernaar kijkt, ligt de ware kracht in kwetsbaarheid – in het accepteren van je zwakheden, je onvolkomenheden, je fouten en onaangepastheden. Je biedt hiermee ook de ander de gelegenheid je ware ik te ontmoeten. Jezelf naar buiten brengen, door kwetsbaar te zijn – in plaats van te overcompenseren en te proberen iedereen je aardig te laten vinden – zal ook leiden tot verdieping in de relaties van je leven.
Kwetsbaar zijn in je interacties geeft intimiteit en meer vertrouwen. Maar naast intimiteit kan het ook zorgen voor seksuele stroming, omdat kwetsbaarheid laat zien dat je als man veilig bent. Dan kan een vrouw zich thuis voelen en voelt ze zich uiteindelijk onmiskenbaar op haar gemak bij jou. En als je als man de moed hebt om toe te geven wanneer je een klootzak bent, draag je in feite nog meer bij aan veiligheid.
Maar het is niet zonder risico. Er is immers de kans op rechtstreekse afwijzing of op meewarig blikken of andere reacties wat tot het gevoel van schaamte leidt.
Schaamte begrijpen
Voordat we echt leren hoe we ons oprecht kunnen uiten, helpt het om te begrijpen dat schaamte in de weg staat. Schaamte is een gevoel van persoonlijk tekort of falen. Het kan die stem zijn die in ieder van ons vertelt dat we niet goed genoeg zijn. Simpel gezegd: schaamte vertelt ons de behoefte aan OK gevonden te worden in de ogen van de ander.
- Het is jammer dat het je ervan weerhoudt om een spannend iemand mee uit te vragen.
- Het is jammer dat je iemand niet gedag kunt zeggen, tenzij ze het eerst zeggen.
- Het is jammer dat je die grap niet aan je collega’s vertelt, omdat je denkt dat ze je grap niet grappig zullen vinden.
- Het is jammer dat je jouw partner gaat helpen om confrontatie te vermijden terwijl je eigenlijk kapot bent van een zware werkdag.
- Het is schaamte dat je ervan weerhoudt je volledig te uiten. Daarmee herhaal je dus dat wat je vroeger ervaren hebt waar het te risicovol (b)lijkt.
Dat wat we geleerd hebben, herhalen we steeds weer
Het verhaal gaat dat mijn vader mij als pasgeboren baby vergat, wanneer hij bijvoorbeeld op het einde van een werkdag thuiskwam. Mijn moeder was juist verguld met mij en knuffelde mij helemaal dood (energetisch zeker). Uiteindelijk werd de rode draad in heel mijn opvoeding: te veel aandacht en aanraking van moeder en te weinig van vader.
Wanneer ik behoefte heb aan intimiteit en kwetsbaarheid zal ik dus in eerste instantie daarmee aankloppen bij een vrouw. Want van jongs af aan ben ik immers gewezen op het feit dat het bij mannen niet beschikbaar is. En dit geldt voor heel veel mannen. Echter in het aankloppen bij een vrouw, herhaal ik ook het patroon en wordt het gemis aan vader eigenlijk nog meer benadrukt.
Daarom ben ik dit fenomeen van kwetsbaarheid gaan opzoeken in contact met andere mannen. Wanneer ik mij verdrietig of alleen voel (en daarin de verlatenheid van mijn vader zich herhaalt) blijk ik mij bij mannen veel meer gezien en gehoord te voelen dan bij vrouwen. De meeste van mijn mannenbroeders dragen immers een wond van afwijzing als jongetje met zich mee. Mannen die elkaar opvangen in broederschap en steun, beleven een enorme helende ervaring en krijgen meer vrijheid om zichzelf te zijn.
Kwetsbaarheid bij mannen is sexy
Vrouwen smelten bij de ervaring dat mannen zich kwetsbaar opstellen naar en met elkaar. Mannen realiseren zich dit niet, maar het is dus echt verdomd sexy. Waarschijnlijk zullen vrouwen diep van binnen respect hebben voor jouw zelfvertrouwen, voor je onverschilligheid voor ieders mening en je moed om risico te nemen.
Maar wat vrouwen vooral ervaren is dat er geen beroep op hen wordt gedaan voor iets wat ze niet kunnen verschaffen. Mannen die in broederschap hun kwetsbaarheid delen zijn geen jongetjes meer die iets van moeders de vrouw nodig hebben. Dat zijn mannen die zichzelf dragen. En dat is pas sexy!
Waarom kiezen voor de Relatieacademie?
De trainingen van de Relatieacademie zijn ontworpen om je te ondersteunen om te groeien in kracht en zeker ook in kwetsbaarheid. Onze aanpak is laagdrempelig, professioneel en gericht op duurzame verandering.
Onze basistrainingen bieden je de inzichten en vaardigheden die je nodig hebt om kwetsbaar te kunnen zijn – voor jezelf en voor de ander. In de training Mannengrond ontdek je hoe je steviger in de kracht van kwetsbaarheid kunt staan en meer open kunt zijn in jouw (liefdes)relatie(s).