Diepgewortelde hechtingspatronen

In het gunstigste geval treffen we ouders, die de meeste tijd zorgen dat aan onze behoeftes wordt voldaan. Wanneer dat zo is, ervaren we rust van binnen. Vanzelfsprekend lukt dat nooit helemaal, want geen enkele moeder en vader is perfect en 100% beschikbaar. Als kleine baby is de onbeschikbaarheid van (een) ouder(s) bijzonder heftig. Dan leiden onvervulde behoeftes tot onlustgevoelens en onrust van binnen. Daaroverheen bouwen we een script of overlevingspatroon maar diep van binnen blijft de onrust duren. Wanneer een ouder niet beschikbaar zijn vanwege (intergenerationeel) trauma, is er dus een directe link met die blijvende onrust van een kind. De kracht van familie opstellingen is dat deze link zichtbaar en voelbaar wordt, zodat het kan worden losgelaten. Dan ontstaat er ruimte en vrijheid om voorbij het patroon jezelf te  zijn.

‘Ik voel me verwaarloosd’

Zo was er recent een man in een opstelling waarbij hij aangaf: ‘Ik voel me verwaarloosd’. Hij vertelt dat zijn ouders al twee kinderen hadden toen hij werd geboren en daarnaast hadden ze een winkel die ze samen runden. Zijn ouders hebben hem als hele kleine jongen toevertrouwd aan een verzorgster. ‘Heb je het goed gehad bij jouw verzorgster?’, vraag ik. ‘Ik weet het niet’, zegt hij. Ik leg hem uit dat de wijsheid van zijn lichaam het nog wel weet. Wanneer ik een representant voor zijn verzorgster dichtbij hem laat staan, wordt hij langzaam gewaar wat hij voelt. ‘Het voelt vertrouwd’, zegt hij. Hij voelt zich geraakt en met ontroering in zijn stem bedankt hij haar: ‘Jij was er wel en je zette een radio bij mijn bedje. Dankjewel voor de muziek. Maar het voelt wel schraal en dat maakt me boos’. In zijn (liefdes)relaties voelt hij zich vaak onrustig en blijft hij op zoek naar aandacht bij (andere) vrouwen.

Verstrikking in de relatie

We zijn als mensen geneigd om bij gemis en tekort de bevrediging van buiten te halen. Tegelijkertijd projecteren we onze behoeftes en verlangens op onze (liefdes)partner. Die kan nooit volledig voldoen aan onze behoefte en daardoor voelen we ons tekort gedaan of afgewezen. Dit is een belangrijk recept voor ontevredenheid en gedoe in relaties. Dit noemen we een verstrikking in de relatie.

In een Familie Opstelling komen deze verstrikkingen naar voren en wordt de bron van jouw gemis en tekort duidelijk. Andere aanwezigen vormen representanten om als jouw familieleden of belangrijke items uit jouw patroon in de ruimte te staan. Dat kan confronterend en pijnlijk zijn maar geeft altijd inzicht, heling en zo komt er weer ruimte.

Door een familie opstelling gaat energie en liefde weer stromen

Deze man in de opstelling neemt de kans om zijn boosheid te uiten omdat het inmiddels voelt als verharding (als steen!). Daarmee brokkelt de muur die hij om zijn hart heeft gebouwd af. Op het nummer ‘De Taal van mijn Hart’ van Stef Bos kon hij met tranen in zijn ogen weer uitreiken naar de representant van zijn moeder. ‘Wat heb ik je gemist, mama. Ik zie nu dat ik in al die vrouwen eigenlijk op zoek was naar jou’. Ook de representant van zijn vader zit inmiddels dichterbij. Het is een prachtig, ontroerend tafereel. Als zijn (ex) partner deze opstelling had meebeleefd, dan zou ze hebben gezien hoeveel gemis en liefde er schuilgaat onder die laag van boosheid. De muur die zojuist is afgebrokkeld heeft hem altijd beschermd. Ze zou zien en voelen dat de energie en de liefde weer stromen.

Eendaagse Familie Opstellingen

Sinds kort organiseert de Relatieacademie de eendaagse Familie Opstelling. De volgende vindt plaats op zaterdag 7 juni te Maarkedal 10-17 uur. Er is nog plek voor 2 deelnemers als vragensteller en ook voldoende plek voor (vrouwelijke) ervaren representanten. Klik op deze LINK voor meer informatie en inschrijven.